Grilovačka. Poznáte niekoho, kto ju nemá rád? Ja osobne asi nie. Príjemné strávený čas s rodinou a priateľmi, k tomu doré jedlo a pivo a ideálny víkend je tu.
Plán na víkend? Grilovačka
Letné víkendy sú už pomerne často spájané práve s grilovaním. Kedysi sme asi viac opekali v lesoch na ohniskách, ale záhradná grilovačka, grill party a garden party sú čoraz viac populárnejšie. Stretnutie s rodinou, priateľmi, kolegovcami alebo so susedmi slúžia ako vynikajúca oddychová aktivita.
Sezóna grilovačiek nám vrcholí, ale ešte sa v pohode dá, teplo už nie je úplne neznesiteľné a stále vieme existovať na záhradách a terasách. My sme si ostatný víkend ugrilovali hovädzie rebrá na pive. A čuduj sa svetu, použili sme to naše.
Hovädzie rebrá na pive
Grilovačka začina už deň pred. Nákupom. Dopredu sme nevedeli, čo budeme grilovať, necháme sa prekvapiť, čo majú v obchode. Nakoniec sme sa rozhodli pre hovädzie rebierka. Rýchlo sme pogúglili nejaké tie recepty, aby sme vedeli, čo dokúpiť. A bolo to veľmi jednoduché. V podstate všetko z toho /okrem tých rebierok/ nájdete v každej priemernej kuchyni, kde sa aspoň sem-tam varí.
Čo potrebujeme:
- hovädzie rebrá
- cesnak
- soľ
- korenie
- chilli
- olivový olej
- pivo
- bagetky
- oregano
- zelenina
Deň pred grilovačkou si pripravíme mäso. Osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, zalejeme olivovým olejom a dolejeme pivo. Nešetríme. Častokrát sa používa čierne, my sme však zvolili našu klasiku – ležiak Kompánija. Všetko jemne vmasírujeme do mäsa odložíme do chladničky. Na ďaľší deň vytiahneme cca 90min pred grilovaním z chladničky a necháme čakať pri izbovej teplote.
Uhlie sme zapálili a keď je pokryté bielým prachom, je čas ho vysypať, 15min necháme vypáliť rošť, ktorý sme predtým potreli olejom.
Teplota v grile nám ukazuje okolo 120 stupňov, skvelý čas začať. Uhlie nahrnieme na polovicu a rebierka položíme na nepriamu časť. Pod ne si dáme odkvapkávaciu misku. Počas grilovania rebrá otáčame a potierame našou marinádou a pridáme ešte aj pivo.
Cca po 80min sa blížíme k cieľu, na gril naukladáme bagetky, ktoré sme posypali oreganom, na vrch naukladali plátkový syr a pokvapkali oliváčom, na krátku chvíľu dáme na gril aj špenátové lístky a paradajky.
Všade sa uvázda, že ideálne je mäso ešte nechať odstáť v druhom grile, ale druhý gril nemáme, tak ho nechávam chvíľočku odstáť v tomto, akurát som v ňom znížíl teplotu.
No a výsledok bol naozaj dokonalý